Nieuws
Geplaatst op: 28-11-2024 om 15:56 uur
Laatst gewijzigd op: 29-11-2024 om 14:41 uur

Vaccinatie tegen gordelroos

Veel mensen hebben op 18 november de uitzending over gordelroos van het tv-programma Radar gezien of erover gelezen. Er komen hierdoor veel vragen binnen bij onze GGD over de vaccinatie tegen gordelroos. Hieronder vind je belangrijkste informatie over de ziekte en de vaccinatie.

Wat is gordelroos?

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt.  Als je ooit waterpokken hebt gehad, blijft het virus in je lichaam, maar dan is het niet actief. Het kan weer actief worden als je afweer minder wordt, bijvoorbeeld door ouderdom of bepaalde medicijnen. Gordelroos kan jeuk, pijn, vlekjes en blaasjes op de huid veroorzaken, meestal aan één kant van het lichaam. De pijn kan soms hevig en langdurig zijn.

Wie loopt risico?

Vooral mensen van 60 jaar en ouder of mensen met een verlaagde weerstand, bijvoorbeeld door medicijnen, hebben een verhoogd risico op gordelroos. Wat te doen bij gordelroos? Gordelroos gaat meestal vanzelf over. Bel met je huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor, of als je veel pijn hebt.

Vaccinatie tegen gordelroos

Er is een vaccin beschikbaar tegen gordelroos, genaamd Shingrix, dat goed werkt en ongeveer 90% bescherming geeft. Om helemaal beschermd te zijn heb je twee prikken nodig, met een periode van 2 tot 6 maanden tussen de prikken. Van het vaccin kan je bijwerkingen krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen 1 tot  3 dagen en kunnen vervelend zijn. Je kunt ook vaccineren als je al eens gordelroos gehad hebt. 

Kosten en vergoeding

De vaccinatie tegen gordelroos wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekering en kan prijzig zijn. Voor mensen met ernstige afweerstoornissen, zoals bij hiv, chemotherapie of een transplantatie, wordt de vaccinatie vaak wel vergoed. Vraag dit aan jouw behandelaar. Bekijk hier de prijzen.

Vaccin tijdelijk niet beschikbaar

Vanwege de grotere vraag naar de gordelroosvaccinatie is er op dit moment een tijdelijk tekort aan het vaccin. Daarom is het nu niet mogelijk om een afspraak te maken voor een vaccinatie tegen gordelroos. We verwachten half februari 2025 weer voldoende vaccin te hebben.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over gordelroos op de website van het RIVM of Thuisarts.nl.

Kijk voor meer informatie over de gordelroosvaccinatie op www.vaccinatieopmaat.nl of onze website Vaccinaties | GGD Kennemerland.