Nieuws
Geplaatst op: 08-12-2024 om 14:04 uur
Laatst gewijzigd op: 08-12-2024 om 14:11 uur

Gezonde leefomgeving in IJmond

Gezonde leefomgeving in IJmond: reactie GGD Kennemerland op kabinetsreactie op rapport Expertgroep Gezondheid IJmond: kijkt uit naar snelle vervolg stappen.

Deze vrijdag hebben de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Klimaat en Groene Groei gereageerd op het tweede advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond dat op 4 oktober werd aangeboden. GGD Kennemerland ziet dat het kabinet stappen zet voor een verbetering van de leefomgeving in de IJmond.  Wij verwachten dat het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond en de reactie van het kabinet bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving in de gehele IJmond.

Het kabinet geeft aan dat het uitvoeren van alle adviezen van de Expertgroep meer tijd, middelen en maatregelen vraagt. De GGD die de adviezen van de Expertgroep ondersteunt, hoopt dat de volgende stappen spoedig gezet kunnen worden en volgt dit met belangstelling. Wij zijn ervan overtuigd dat borging van gezondheid noodzakelijk is om een gezonde leefomgeving te realiseren in de gehele IJmond. Het advies van de Expertgroep geeft handvatten om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.

Als GGD Kennemerland staan wij voor een goede kwaliteit van de leefomgeving voor de inwoners. Voor een gezonde leefomgeving is niet alleen schone lucht nodig, maar ook zo min mogelijk overlast van geur, stof en geluid.  Om de gezondheidswinst van de inwoners van de IJmond te borgen, vraagt de GGD aandacht voor de volgende punten om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren en gezondheidswinst te behalen voor de gehele IJmond.  

  • Metingen bij de bron: Als GGD Kennemerland onderschrijven wij het belang van onafhankelijke metingen van de uitstoot. Frequente, openbare, onafhankelijke metingen aan de bron (wat komt er uit de schoorsteen) zijn cruciaal.
  • Gezondheidsmonitoring: Naast het monitoren van de luchtkwaliteit, geur en geluid is het belangrijk dat er ook blijvend wordt ingezet op langdurige monitoring van de gezondheidseffecten, zoals chronische aandoeningen en hinder. Gezondheidswinst is geen compenserend vat: verbetering in de luchtkwaliteit mag niet leiden tot meer geluidshinder. Ook in de transitiefase is het belangrijk dat er geen sprake is van extra uitstoot en hinder. Bij gezondheid is ook sprake van cumulatie (het optellen van verschillende effecten). We pleiten voor inzicht hierin en de monitoring ervan.
  • Toetsing en weging Gezondheidseffect Rapportage (GER): De Expertgroep stelt voor de GER te gebruiken om gezondheidseffecten te monitoren en bij vergunningverlening te kunnen meewegen. De GGD denkt mee over de wijze waarop dit kan. In de tussentijd geldt het traject van de al verplichte Milieu Effectrapportage, die goed juridisch geborgd is.
  • Versterken rol GGD en betrekken bewoners: De GGD heeft als taak de gezondheid van alle inwoners binnen IJmond (en Kennemerland) te bewaken, monitoren en te verbeteren. Een stevigere positie van de GGD in de verdere uitwerking van de wijze van meten van de gezondheidseffecten in de IJmond is logisch en noodzakelijk. Ook is het belangrijk om bewoners goed te betrekken bij onderzoeken.