Nieuws
Geplaatst op: 14-01-2025 om 15:21 uur
Laatst gewijzigd op: 14-01-2025 om 15:25 uur

Betere controle en handhaving kinderopvang: belangrijk voor GGD Kennemerland

Er zijn twee nieuwe onderzoeken gedaan over hoe kinderopvang gecontroleerd en gehandhaafd wordt. Deze onderzoeken zijn belangrijk voor gemeenten in de regio Kennemerland, waar de GGD Kennemerland verantwoordelijk is voor het toezicht op de kinderopvanglocaties.

Wat zeggen de onderzoeken? 

De Universiteit Utrecht keek naar verschillende manieren van controle en handhaving. Het huidige systeem, waarin GGD’en het toezicht doen en gemeenten de handhaving, werkt over het algemeen goed. Maar er is ruimte voor verbetering, vooral om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen. Naast toezicht gericht op het naleven van regels wordt stimulerend toezicht geadviseerd, gericht op duurzame verantwoorde kinderopvang. 
 
Ook is gebleken dat regels door houders soms als knellend worden ervaren. Zeker als op een andere manier in het belang van het kind dezelfde kwaliteit geleverd kan worden. Om die reden gaat het ministerie van SZW verkennen of het principe van ‘comply or explain’ in het toezicht mogelijk is. Dit principe is een stap in de richting van principle based regulering: wat is het doel van de wet? Hoe kan op een andere manier aangetoond worden dat er sprake is van verantwoorde opvang? 
 
Andersson Effers Felix (AEF), adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken, keek naar de verschillen in hoe controle en handhaving worden uitgevoerd. Dit onderzoek benadrukte dat er meer eenheid en consistentie nodig is om ongewenste verschillen tussen regio’s te verminderen.  

Wat betekent dit voor GGD Kennemerland? 

Het team Toezicht Kinderopvang van GGD Kennemerland controleert of kinderopvanglocaties voldoen aan de kwaliteitseisen in onze gemeenten. Dit betreft bijvoorbeeld het pedagogisch beleidsplan, pedagogische praktijk, kwalificaties van het personeel en veiligheids- en gezondheidsbeleid. 
  
De bevindingen van de onderzoeken zijn direct toepasbaar op het werk van de GGD Kennemerland. Dialooggericht en stimulerend toezicht is door het team Toezicht Kinderopvang al als speerpunt opgepakt. 
  
Een belangrijke aanbeveling uit de onderzoeken is om de kwaliteit te verbeteren door middel van een gesprek tussen toezichthouders en houders. Dit sluit aan bij de huidige praktijk van de GGD Kennemerland, waar tijdens het onderzoek ruimte is voor dialoog: op de locatie met de pedagogisch medewerkers, met de leidinggevende en soms ook met de houder over het algemene beleid en de bedrijfsvoering. De toezichthouders kunnen uitleg geven over (nieuwe) regelgeving.  
 
Door in gesprek te gaan met de houder, krijgt de toezichthouder een breder beeld van de omstandigheden en situatie. Als er niet voldaan wordt aan de letter van de wet, kan de houder bepaalde keuzes toelichten en onderbouwen waarom er toch sprake is van verantwoorde opvang. De toezichthouder neemt de specifieke situatie mee in de beoordeling en het advies naar de gemeente met betrekking tot handhaving. Dit advies kan bijvoorbeeld zijn om rekening te houden met specifieke omstandigheden.   

Wat betekent dit voor samenwerking tussen de GGD en de gemeenten in Kennemerland? 

De GGD Kennemerland heeft het initiatief genomen om een intensieve samenwerking met gemeenten aan te gaan als er bij een locatie grote zorg is over kwaliteit. De verwachting is dat door deze aanpak het aantal locaties waar grote zorgen over zijn, afneemt. De eerste resultaten lijken al zichtbaar. Het aantal locaties waar grote zorg over is, is dit jaar licht gedaald.   

Conclusie 

De recente onderzoeken laten zien hoe belangrijk stimulerend toezicht is en om met de houder in dialoog te gaan. Dit vergroot de kans op duurzame naleving en kwaliteitsverbetering in de kinderopvang.