Laatst gewijzigd op: 11-02-2025 om 12:03 uur
Aandacht voor anticonceptie- en condoomgebruik in de Week van de Liefde
Dit jaar gaat er extra aandacht uit naar anticonceptie- en condoomgebruik. Dit gezien een daling in pil- en condoomgebruik, een toename aan (online) des- en misinformatie over hormonale anticonceptie en stijging van soa-cijfers onder jongeren. Goede voorlichting hierover draagt ook bij aan het verminderen van onbedoelde zwangerschappen. Een recordaantal van 235 scholen door het hele land doet mee aan de themaweek, goed voor meer dan 70.000 leerlingen.
Seksuele vorming werkt
Er worden ieder jaar 200.000 jongeren seksueel actief. De Week van de Liefde is bedoeld om handvatten te bieden aan docenten. Via bewezen effectieve lesmethoden kunnen zij jongeren gedurende hun hele schooltijd ondersteunen in hun ontwikkeling door het geven van relationele en seksuele vorming.
Onderzoek laat zien dat goede relationele en seksuele vorming ervoor zorgt dat jongeren bewuster beginnen aan seksuele activiteiten en meer verantwoorde keuzes maken. Bovendien leidt inclusieve voorlichting tot een veiliger en respectvoller klimaat voor alle jongeren en specifiek voor de LHBTQIA+ gemeenschap. GGD’en zijn deze week op scholen betrokken bij preventieactiviteiten. Thema’s als ‘veilig vrijen’ en ‘condoomgebruik’ worden besproken.
Relaties en seksualiteit met Gezonde School
De Week van de Liefde past ook binnen het werk van partnerprogramma Gezonde School, dat scholen ondersteunt in het bevorderen van de gezondheid van leerlingen. Relationele en seksuele vorming is een belangrijk onderdeel van het mentale welzijn van jongeren en deze week biedt hiervoor een waardevolle gelegenheid dit onderwerp op een positieve en informatieve manier aan te pakken. Het Gezonde School team van GGD Kennemerland geeft advies en ondersteuning aan scholen die de Stimuleringsregeling Relaties & Seksualiteit toegekend hebben gekregen.
Jongeren kunnen terecht bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid
Het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD staat ook wel bekend als 'Soapoli’. Het Centrum is echter veel meer dan dat. Jongeren kunnen er ook in gesprek over seksualiteit, bijvoorbeeld over het gebruik van anticonceptie. Zo probeert het team Seksuele Gezondheid gezond seksueel gedrag te stimuleren.
Daarnaast ondersteunt het team Seksuele Gezondheid ook scholen. Tijdens de Week van de Liefde doet zij de 'Liefdestoer': voorlichtingslessen op meerdere scholen. Ook denkt het team mee met scholen hoe zij vorm kunnen geven aan het thema Relaties & Seksualiteit.