Laatst gewijzigd op: 31-03-2025 om 12:56 uur
Week van de teek: 31 maart t/m 4 april
In Nederland kunnen teken twee gevaarlijke ziektes overbrengen: de ziekte van Lyme en tekenencefalitis. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen een tekenbeet en een teek zo snel mogelijk verwijderen.
Hoe voorkom je een tekenbeet?
Helemaal voorkomen is lastig, maar je kunt wel maatregelen nemen die de kans op een tekenbeet verkleinen. Blijf zoveel mogelijk op paden en struin niet door dichte struiken. Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. En spuit jezelf en je kleding in met een insectenwerend middel met DEET. Deze tips bieden geen garantie dat je geen tekenbeet oploopt. Het blijft dan ook belangrijk om je lichaam te controleren nadat je in het groen bent geweest.
Tekencheck
De ziekte van Lyme wil je niet. Check jezelf en je gezinsleden daarom altijd op teken na een dagje in het groen. Doe dat bijvoorbeeld elke avond voordat je naar bed gaat.
Teken kunnen overal op je lijf zitten. Maar ze hebben een voorkeur voor warme plekjes, zoals je liezen, knieholtes, oksels, bilspleet en de randen van je ondergoed. Je vindt ze ook vaker achter je oren en rond je haargrens.
Haal een teek zo snel mogelijk weg
Heb je een teek gevonden op je lichaam? Haal hem dan meteen weg met een puntig pincet of andere tekenverwijderaar. Houdt de plek van de beet nog drie maanden in de gaten. Als er een rode vlek of kring ontstaat, is dit een teken van de ziekte van Lyme. Ook griepachtige klachten in de periode na een beet kunnen wijzen op de ziekte van Lyme. Neem in dat geval direct contact op met je huisarts.
Meer informatie?
Lees alles over teken en de ziekte van Lyme.