Laatst gewijzigd op: 18-04-2023 om 13:48 uur
OvD-G in opleiding doet waardevolle oefenervaringen op in Weeze
Maarten werkt in het dagelijks leven als ambulanceverpleegkundige voor het Witte Kruis, vanuit standplaats Velsen. ‘Ik werk al 14 jaar in de ambulancewereld. Ik begon op mijn 21ste als ambulancechauffeur en werk sinds 4 jaar als ambulanceverpleegkundige. Via een collega van Vakbekwaamheid GHOR werd ik op het spoor gezet dat een nevenfunctie in de crisisorganisatie misschien ook iets voor mij zou kunnen zijn. Door vaker mee te doen aan mono- en multi-oefeningen werd ik na verloop van tijd enthousiast voor de OvD-G-functie’.
Hoe bereid je je voor op je examen?
‘Ik ben enkele maanden geleden gestart met de regionale opleiding tot OvD-G. In april ben ik begonnen met de landelijke opleiding bij het NIPV in Arnhem en ga in mei opnieuw realistisch oefenen in het oefencentrum in Vught’.
Wat maakt oefenen zo leuk?
‘Het is voor mij een prima manier om theoretische kennis echt toe te passen. Tijdens het oefenen doe je nieuwe werkervaring op en leer je nieuwe mensen van andere hulpdiensten kennen, zowel binnen de brandweer als bij de politie. Dat heeft ook in het normale werk meerwaarde’.
Wat deden jullie bij de oefeningen in maart?
‘In de tweeënhalve dag in Weeze heb ik acht verschillende inzetten beoefend. Je maakt dan veel “vlieguren”. Ook voor de manschappen van de brandweer zijn het intensieve trainingen, want in oefencentrum Weeze moeten nog echte branden worden geblust. Zelf beoefende ik in Weeze verschillende realistische scenariotrainingen, steeds met een ervaren OvD-G en OvD-B uit de regio Kennemerland. Eén van de beoefende scenario’s was bijvoorbeeld een botsing van een trein tegen een vrachtauto met chemische lading. Als OvD-G in opleiding oefende ik onder meer een motorkapoverleg waarin je samen overlegt en beslist wat de hulpdiensten gaan doen. Dat verschilt per incident. Tijdens het motorkapoverleg ga je samen kijken welke risico’s en knelpunten er zijn en hoe je mensen veilig kunt evacueren. Hoe je dat doet, is iedere keer weer maatwerk en dat maakt de crisisfunctie voor mij zo interessant’, besluit Maarten.
Foto: Team Vakbekwaamheid.