Laatst gewijzigd op: 22-12-2022 om 10:16 uur
Grootschalig realistisch oefenen op Schiphol
Op donderdagavond 13 oktober 2022 vond een brede oefening plaats op Schiphol waarbij de GHOR, diverse ambulancediensten, Brandweer en Koninklijke Marechaussee werden ingezet. Tijdens de oefening werd een terroristische aanslag met veel slachtoffers nagespeeld. Een breed samengestelde oefenstaf beoordeelde hierbij of iedereen deed wat hij of zij moest doen, goed met elkaar samenwerkte en de juiste hulp gaf.
In de oefenopzet was sprake van twee terroristen in een auto, die moedwillig een Schipholmedewerker aanreden, waarna één terrorist, zwaar bewapend, toegang verkreeg tot de vertrekhal van de luchthaven. Daar maakte deze “dader” met een kapmes en granaat veel zwaargewonde en dodelijke slachtoffers onder wachtende “reizigers”. Om de oefening zo echt mogelijk te maken, waren er figuranten en een groot aantal z.g. lotusslachtoffers. Lotusslachtoffers zijn vrijwilligers die overtuigend de rol van gewond slachtoffer spelen, zodat de hulpverlenende medewerkers ook werkelijk het idee hebben in een echt incident te zijn. Zo kon de oefenleiding bekijken of de gewonden op de juiste manier werden geholpen.
Ambulance-inzet en OvD-G-coördinatie
Tijdens de oefening waren bewapende marechaussees in een mum van tijd ter plaatse om de terroristen uit te schakelen. Daarna konden eenheden van de ambulancediensten gewonden verzorgen en hen zo nodig naar het ziekenhuis brengen. Omdat er sprake was van veel slachtoffers en grootschalige ambulance-inzet werd de medische zorg gecoördineerd door een Officier van Dienst Geneeskundig (OvD-G).
Oefenstaf en oefenwaarnemers
Een belangrijke leidraad voor het optreden van de verschillende hulp- en veiligheidsdiensten is het Crisisbestrijdingsplan Schiphol, waarin beschreven staat hoe men tijdens een complex incident zo goed mogelijk kan samenwerken. Of dat ook gebeurde werd door de Oefenstaf en Oefenwaarnemers ter plaatse beoordeeld. Daarbij werd bekeken hoe de deelnemende functionarissen onderling relevante informatie deelden en of alle noodzakelijke taken ook effectief werden opgepakt. Verder werd zo nodig aan de deelnemers feedback gegeven waardoor men er optimaal van kon leren. Na afloop was de conclusie dat eenieder zijn rol goed heeft opgepakt. In gesprekken na de oefening gaven deelnemers aan hoe goed het is om geregeld gezamenlijk dit soort ernstige en complexe incidenten te beoefenen.
Foto's: Daniella van Bergen.