Geplaatst op: 10-10-2024 om 16:09 uur
Laatst gewijzigd op: 11-11-2024 om 12:19 uur

Wethouder Lars Carree bij GHOR Kennemerland

Begin september kwam Lars Carree, wethouder van Zandvoort en lid van het Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Kennemerland, op werkbezoek bij GHOR Kennemerland. Vanuit zijn rol als bestuurder zoekt hij actief de medewerkers van verschillende afdelingen binnen de Veiligheidsregio op om de connectie te maken en om na te gaan wat er onder de medewerkers leeft. Tijdens het bezoek aan de GHOR kwam onder meer de verbindende rol van de GHOR op het gebied van veiligheid en gezondheid ter sprake.
Ook de verschillende thema’s waar de GHOR zich op richt kwamen aan bod, zoals het opleiden en trainen van crisisfunctionarissen, informatiemanagement, planvorming (mono- en multidisciplinair), het onderhouden van netwerkcontacten binnen de zorgketen en het beheer van de GHOR-crisisorganisatie. Verder werden twee taken binnen risicobeheersing nader uitgelicht: evenementenadvisering en advisering over omgevingsveiligheid.
 

Evenementenadvisering

Kennemerland is een bruisende regio met een lange historie van evenementen die hier worden georganiseerd Een belangrijke ontwikkeling is het feit dat het aantal evenementen in de regio de afgelopen jaren zijn toegenomen. Voor de GHOR betekent dit dat de adviseurs meer gezondheidskundige adviezen geven en zijn crisisfunctionarissen vaker betrokken bij evenementen.
 

Een nieuwe adviesrol rond omgevingsveiligheid

Tijdens het werkbezoek kwam ook de nieuwe adviesrol van de GHOR na de invoering van de Omgevingswet begin dit jaar aan bod. Bij haar advisering bij ruimtelijke ontwikkelingen houdt de GHOR drie kernwaarden in het oog, zoals de mate van toegankelijkheid van de zorg, zelfredzaamheid en de fysieke veiligheid in relatie tot de zorgketen. Concreet gaat het om de vraag of een toekomstig gebouw straks goed bereikbaar is voor zorgverleners zoals een ambulancedienst en of de belangen van verminderd zelfredzame mensen, ook in geval van een noodsituatie, gewaarborgd zijn. Zijn vluchtroutes op orde en kunnen verminderd zelfredzame personen daar ook gebruik van maken? Daarnaast gaat het om het vergroten van een veilige leefomgeving en het beperken van de gevolgen van een eventueel incident. Daarbij kijkt de GHOR ook naar de impact op de zorgketen.

Tot slot hebben we met elkaar een aantal onderwerpen besproken, zoals de financiële uitdagingen voor de komende jaren. We kijken terug op een prettig gesprek met onze bestuurder, waarbij we elkaar en elkaars taken weer beter leerden kennen.
 

Wethouder Lars Carree op bezoek