Geplaatst op: 10-09-2019 om 13:28 uur
Laatst gewijzigd op: 10-09-2019 om 13:36 uur
Laatst gewijzigd op: 10-09-2019 om 13:36 uur
Eten en drinken
Zorgt u zelf voor de catering, gebruik dan de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), die een complete risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen geeft. Besteedt u de catering uit, verzeker u er dan van dan dat de ingehuurde partij de regels serieus neemt en de veiligheid strikt langs de HACCP-meetlat legt. Wijs één persoon als hoofdverantwoordelijke aan (per kraam).
Belangrijk zijn:
- Stromend water, zeep, wegwerphanddoekjes
- Goede schoonmaakmiddelen en -mogelijkheden
- Afsluitbare afvalemmer(s)
- Koelmogelijkheid: de temperatuur van de koeling moet altijd onder de 7°C zijn
- Gescheiden opslag en gebruik van voeding en schoonmaakmiddelen
- Geen eten op de grond, en afdekken tegen ongedierte
Wat voedsel(bereiding) betreft:
- Let op t.h.t.-datum (ten minste houdbaar tot)
- Plaats bereide producten na bereiding direct afgedekt in de koeling
- Houd rauwe en bereide gerechten gescheiden tijdens de bereiding en in de koeling
- Bij meerdaagse evenementen: hanteer first-in-first-out
- Gebruik voedselthermometer (maak schoon na gebruik)
- Controleer ook steeds de temperatuur van de koeling
- Verhit warme gerechten boven de 75°C, bij opwarmen tot minimaal 60°C. Gebruik de au-bain-marie voor warmhouden, niet voor opwarmen
- Was bestek waarmee geproefd is
Bij barbecue:
- Haal steeds kleine hoeveelheden tegelijk uit de koeling, vlak voor gebruik
- Leg het gegrilde vlees of de vis op een schoon bord
- Gebruik aparte tangen voor ongegrilde en gegrilde producten
- Houd warm (au bain-marie) op temperatuur boven de 60°C
- Serveer geen zwartgeblakerde producten
Persoonlijke hygiëne:
- Natuurlijk altijd handen wassen met water en zeep
- Lange haren afdekken of opsteken
- Geen sieraden en horloges, nagels kort, geen nagellak
- Schone werkkleding en schorten
- Niet hoesten of niezen boven het eten
- Niet werken met buikgriepklachten
- Wonden en wondjes goed afdekken
Allergenen:
- Houdt allergeneninformatie beschikbaar
- Bij kinderevenementen: informeer vooraf bij ouders over allergieën
Mochten meerdere mensen ondanks de voorzorg toch klachten krijgen:
- Probeer de bron van de besmetting te achterhalen
- Stop de verstrekking van het besmette of van besmetting verdachte eten
- Informeer het publiek
- Registreer de mensen die klachten hebben
- Schakel de GGD in
Bekijk voor nog meer informatie de Hygiënerichtlijn voor evenementen van het LCHV en de Checklist Veilig omgaan met eten op markten en evenementen van de NVWA.