Geplaatst op: 25-07-2017 om 19:48 uur
Laatst gewijzigd op: 26-10-2023 om 15:10 uur
Laatst gewijzigd op: 26-10-2023 om 15:10 uur
Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Besmetting kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door onveilige seks of via contact met besmet bloed. Je kunt ernstig ziek worden van het hepatitis B virus. Vaccinatie beschermt je tegen hepatitis B.
Waarom vaccineren?
Hepatitis B is heel besmettelijk. Ook als je geen klachten hebt, kun je de ziekte op anderen overbrengen. Als je wel klachten hebt, kun je er maanden last van hebben. Het virus kan ook overgaan in een chronische infectie. Door je te laten vaccineren kun je hepatitis B voorkomen.
Wie kunnen zich laten vaccineren?
Mensen die een groter risico lopen op hepatitis B kunnen zich laten vaccineren, dit zijn:
- mannen die seks hebben met mannen
- sekswerkers
Maak een afspraak
Je kunt op de volgende manieren een afspraak maken voor een hepatitis B vaccinatie:
- Bel met het Centrum Seksuele Gezondheid via 023-7891610 (tussen 09:00 – 12:00)
- Maak een afspraak via de website Man tot man en kies je locatie.
Combineer je afspraak met een soa-test of plan alleen een afspraak in voor vaccinatie.
Vaccinatie nodig voor op het werk of op reis?
Heb je een hepatitis B vaccinatie nodig voor je werk in de zorg of voor op reis maak dan een afspraak via de website GGD Reisvaccinaties.
Hoe gaat vaccinatie tegen hepatitis B in zijn werk?
De vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken. Na de 3e prik ben je levenslang beschermd.
- 1e afspraak: prik 1 + bloedafname
- 2e afspraak: prik 2 (1 maand na de 1e prik)
- 3e afspraak: prik 3 (minimaal 5 maanden na de 2e prik)
Bloedonderzoek
Bij je eerste afspraak nemen we bloed bij je af. In het bloed kunnen we zien of je hepatitis B hebt (gehad). De uitslag van het bloedonderzoek krijg je online.
- Heb je geen hepatitis B gehad? Ga door met je 2e en 3e prik.
- Heb je wel hepatitis B gehad? Dan ben je al beschermd. Je hoeft geen prikken meer te halen.
In het bloedonderzoek kunnen we ook zien of je een chronische hepatitis B infectie hebt. Met een chronische infectie blijf je besmettelijk voor anderen. Ook kun je op de lange duur ernstige leverafwijkingen krijgen.
Geeft vaccinatie bijwerkingen?
Het vaccin is veilig en goed. Het heeft weinig bijwerkingen. Het vaccin veroorzaakt geen ernstige klachten of ziektes. Soms ontstaat er wat pijn, roodheid en een stijf gevoel op de plaats van de prik. Deze bijwerkingen zijn normaal. Als je na de vaccinatie ernstige klachten krijgt, neem dan contact op met de huisarts. En laat het ons weten als je voor de volgende vaccinatie komt.
Hepatitis A en B
Mannen die seks hebben met mannen lopen ook risico op hepatitis A. Hepatitis A is heel besmettelijk. Het virus zit in poepdeeltjes van iemand die hepatitis A heeft. Je kunt de ziekte krijgen als het virus in je mond komt. Dat kan tijdens seks, zoals bij kontlikken. Bijna iedereen geneest van hepatitis A, maar je kunt er een aantal maanden flink ziek van zijn.
Vaccin tegen hepatitis A en B
Er is een vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit combinatievaccin is ook een serie van 3 prikken. Je betaalt hiervoor wel een eigen bijdrage van € 22 per prik. De kosten voor de volledige vaccinatie met Twinrix is dus € 66.
Meer weten?
Voor algemene informatie over hepatitis B kun je terecht op de website van Man tot man. Hier is ook informatie te vinden over hepatitis A.