Geplaatst op: 06-12-2019 om 09:40 uur
Laatst gewijzigd op: 09-12-2019 om 16:07 uur

Interregionaal netwerken met GHOR-collega’s

GHOR Kennemerland heeft regelmatig contact met het netwerk van de zorg- en veiligheidsketen. Daarnaast zijn er vele contacten met directe collega’s van andere GHOR-bureaus zoals Noord West-4 (NW4, de GHOR-bureaus van Amsterdam-Amstelland, Zaanstreek-Waterland, Noord-Holland Noord en Kennemerland) en Noord West-7, waar de vier Noord-Hollandse GHOR-bureaus en Flevoland, Gooi & Vechtstreek en Utrecht samenwerken. Recentelijk kwamen collega’s uit het aangrenzende Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord langs in Kennemerland.

GHOR Zaanstreek-Waterland
Maandag 28 oktober namen vijf collega’s van het nieuwe GHOR-bureau uit Zaanstreek-Waterland een kijkje in Kennemerland. Bijzonder om te horen hoe snel en goed de Zaanse GHOR-collega’s in enkele maanden een eigen, zelfstandig GHOR-bureau hebben opgezet en zijn ontvlochten uit de regio Amsterdam/Amstelland.

Kennis en ervaringen delen
Na een welkom door organisator Dorien Gerards gaf Marjolein Somers, hoofd GHOR een uitleg over de GHOR Kennemerland en wat onze regio zo bijzonder maakt. Daarna vertelde Ria Logtenberg, hoofd van het team GHOR Zaanstreek-Waterland, over de start van haar team een half jaar geleden. Vervolgens werd ingezoomd op de inrichting van de eigen crisisorganisatie en de filosofie daarachter met praktijkervaringen en recente inzet-casuïstiek. Naast veel herkenning, zijn er verschillen, die regio specifiek zijn. Tot slot werd een kijkje genomen in de CoPI-container en de nieuwe Meldkamer Noord-Holland, die ook werkzaam is voor de collega’s van GHOR Zaanstreek-Waterland. Door dit bezoek zijn de banden verstevigd en weten we elkaar nog sneller te vinden!

Bezoek ZaWa
Ron de Vlieger van Meldkamer Noord-Holland vertelt de GHOR-collega’s uit Zaanstreek-Waterland over Kennemerland. Foto: Richard Voorneman. 

GHOR Noord-Holland Noord
Op maandagmiddag 18 november kwamen 10 collega’s van GHOR Noord-Holland Noord op bezoek in Kennemerland. De ontmoeting vond plaats bij SHIP, het Sluis Haven Informatie Punt in IJmuiden. Na een welkom door Marjolein Somers volgde een presentatie door Hans Peijen over het Noordzeekanaalgebied, de samenwerking met Amsterdam en Zaanstreek-Waterland en Tata Steel. Ook vertelde hij over de zoektocht naar niet ontplofte munitie in het Noordzeekanaalgebied. Niet ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen veel risico’s opleveren bij de aanleg van de nieuwe zeesluis. Vooraf is veel research gedaan en nog steeds wordt bij werkzaamheden heel voorzichtig gewerkt. Al vóór de start van de werkzaamheden (2014) is de GHOR betrokken bij plannen wat te doen bij aantreffen, demonteren en onverhoopt exploderen van blindgangers. Vervolgens vertelde Marc Snabilie de Kennemerlandse aanpak van meerdaagse evenementen als Mysteryland, Awakenings en Luminosity en hoe de regio zich voorbereidt op het grote publieksevenement rond de Formule 1-races in Zandvoort van mei volgend jaar.

Bezoek bij Noord-Holland Noord

Tot slot leidde Nick Oortwijn van het Veiligheidsbureau de deelnemers in op overstromingsrisico’s en werkt men in kleine, gemixte groepjes uit wat er op de crisisorganisatie afkomt als de dijken onverwacht breken. Na een dijkdoorbraak in het Noordzeekanaal kunnen binnen één etmaal grote delen van de regio onder water komen te staan. Hoe bestrijd je deze crisis? Hoe helpen we als buurregio’s elkaar, wat kunnen inwoners zelf doen en hoe stimuleer je dan zelfredzaamheid? Leerzaam en inzicht gevend voor allen. Ook hier zijn bestaande banden versterkt en nieuwe contacten gelegd!

Ship