Laatst gewijzigd op: 15-07-2024 om 13:37 uur
Nieuwe vakspecialist informatiemanagement bij GHOR Kennemerland
In juli 2020, net na de allereerste Coronagolf ging Twan aan de slag bij het team bron- en contactonderzoek van de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD Kennemerland. ‘Na een kortstondige interne opleiding van twee weken ging ik aan de slag. De druk nam snel toe, want nog voor het najaar van 2020 steeg het aantal besmettingen in rap tempo en kort daarna ging Nederland opnieuw en langdurig in lockdown. Hierdoor ontstond er steeds meer vraag naar GGD-medewerkers voor zowel bron- en contactonderzoek als de corona-teststraten. Op dat moment had Twan het bron- en contactonderzoek al volledig achter zich gelaten en werkte volledig als coördinator Testen.
Coördinator bij de eerste regionale GGD-teststraat
Twan: ‘In die pionierstijd ging ik mede op verzoek van het management aan de slag als Coördinator van de eerste GGD-teststraat bij de IJsbaan van Haarlem. We werkten daar in een groep van acht mensen van de GGD en zes van de brandweer. Dat ging vrij soepel, omdat de GGD en de brandweer, qua medische lijn en logistieke lijn, elkaar goed aanvulden. Door het grillig verloop van de pandemie bleef het proces heel dynamisch. ‘Zo bouwden we nieuwe testlocaties in de regio, breidden we ze uit en gingen we met een Corona-testbus de regio in. Pas in het voorjaar van 2022 nam de pandemie af en daarna was er nog een jaar van pandemische paraatheid waarin testen een primair proces bleef. Wat vooraf verondersteld werd als een tijdelijke job van drie maanden, werd zodoende een job van bijna drie jaar. Toen ik begon was totaal niet te voorzien dat Corona ons zo lang en steeds weer op een andere manier in zijn greep zou houden’, aldus Twan.
Wat doe je bij de GHOR?
‘Ik houd me bezig met informatiemanagement en kwaliteit, in normale- en crisisomstandigheden. Bij informatiemanagement gaat het erom steeds de juiste mensen op tijd te voorzien van informatie die zij nodig hebben. Met andere collega’s werk ik aan het verbeteren van de informatievoorziening van incidentinformatie voor de witte crisisorganisatie via LCMS. Daarnaast beheer ik nog een aantal andere functiegerichte crisisapplicaties. Heel belangrijk is ook het bijdragen aan informatieveiligheid en - beveiliging. Het gaat dan om vragen wie tot welke data toegang heeft en het beheer van de toegang tot bepaalde applicaties. Er zijn zeer vele interne en externe partners die van deze middelen gebruik maken en het is goed om periodiek te checken of alles nog in orde is’.
Wat wil je de komende tijd doen?
‘Een van de dingen die ik de komende maanden wil bereiken, is het beter benutten van de crisisapplicaties die ik beheer voor de GHOR. Zo hoop ik de informatiewaarde van GHOR4All stapsgewijs te verhogen en wil ik me verder oriënteren hoe we de informatievoorziening naar onze partners uit de niet acute zorg kunnen verbeteren. En in de loop van komend najaar start ik als OM GHOR zodat ik ook zelf onderdeel word van de crisisorganisatie van GHOR Kennemerland. Hierna hoop ik mij verder te kunnen ontwikkelen als crisisfunctionaris. Daarnaast ben ik actief betrokken bij de aanbesteding van de nieuwe website voor de Veiligheidsregio met daarbij een eigen website voor de GHOR. De afwisseling van mijn brede takenpakket maakt mijn werk erg interessant en leuk’, besluit Twan.
Foto: Evelien Henstra.