Laatst gewijzigd op: 02-11-2018 om 10:24 uur
Ambulanceverpleegkundige Dries Veen
Onlangs ging ambulanceverpleegkundige Dries Veen (61 jaar) met FLO (Functioneel Leeftijds Ontslag). Dries werkte 20 jaar bij de GGD Ambulancedienst. Ook was hij meer dan 10 jaar Officier-van-Dienst Geneeskundig (OvD-G) voor GHOR Kennemerland.
Hoe ben je in dit werk gerold?
Ik werkte al jong als verpleegkundige en specialiseerde me tot verpleegkundige voor de Intensive Care van een ziekenhuis. Dat werk heb ik 8 jaar gedaan. Via een vriend werd ik op het spoor gezet van ambulanceverpleegkundige. Al snel werd ik daar zo enthousiast over dat ik besloot de opleiding Ambulanceverpleegkundige te doen in Leiden.
Wat maakt het werk interessant?
Je werkt zelfstandig als verpleegkundige, maar wel altijd samen met een collega-ambulancechauffeur. Als duo weet je nooit wat een dienst brengt. Samen als duo werken, vond ik altijd fijn. Je komt vaak om mensen in nood te helpen. Dat maakt het dankbaar werk. Het kan wel zwaar zijn; het is dan ook goed om al behoorlijk wat werk- en levenservaring te hebben voor je op de ambulance begint. Ik had een werkweek van 32 uur. Daar zitten korte diensten van 7½ uur tussen, maar ook lange diensten van 11 uur. Het werk is onregelmatig, maar je kent je roosters lang van tevoren. Mijn vrouw werkt ook als verpleegkundige; samen konden we het werk en privé heel flexibel regelen. Ik zie dat als voordeel.
Hoe kwam je als OvD-G bij de GHOR terecht?
Ik werd benaderd door Sophia Vreugdenhil van de GHOR. Het ging om een nevenfunctie, waarbij je 1 dienst per week en 1 weekend per maand op oproepbasis beschikbaar moet zijn voor de crisisorganisatie. Na 10 jaar bij de ambulancedienst vond ik dat een uitdaging. Ik kreeg een specifieke, praktijkgerichte opleiding die zeer interessant was. Als OvD-G was mijn insteek om faciliterend leiding te geven. Een valkuil als OvD-G is dat je juist vanwege je werkervaring op de ambulance moet oppassen niet mee te kijken hoe de dienstdoende ambulancecollega’s hun werk doen. De taak van de OvD-G is vooral om te zorgen dat de mensen ter plaatse hun werk goed kunnen doen en steeds een brede risico-inschatting te maken van wat nodig is. Als je ter plaatse hulp aan het verlenen bent, lukt dat niet meer want dan ligt je focus op de slachtoffers. Omdat je in uniform ter plaatse bent, dat er anders uitziet dan van een ambulancemedewerker, is iedereen duidelijk wat je rol en functie is.
En nu achter de geraniums?
‘Nee zeer zeker niet’, lacht Dries. Ik werk komend jaar nog als Instructeur Levensreddend Handelen bij de brandweer aan korte trainingen voor brandwachten, vaak in de avonden. Ook geef ik trainingen voor Stop de Bloeding en train brandweerduikers om hen te leren wat ze kunnen doen bij onwelwordingen. Zomer 2019 ga ik ook daar mee stoppen, maar ik ga me niet vervelen. Ik hou van schilderen en ben dol op sportvissen; in Nederland, maar ook bij vrienden die nu op Bonaire wonen!