Geplaatst op: 26-07-2017 om 19:29 uur
Laatst gewijzigd op: 25-11-2022 om 14:18 uur
Zelfmoordpreventie
Suicïde samen aanpakken in Kennemerland
0800-0113 (gratis) of 113
Voor hulp bij suïcidale gedachten kun je 24/7 gratis en anoniem bellen. De hulplijn blijft ook bereikbaar via het oude nummer 0900-0113 en het chatkanaal op www.113.nl. Ook kun je contact opnemen met de huisarts.
In Nederland maken jaarlijks bijna 1900 mensen een einde aan hun leven. Ruim 100.000 mensen doen een poging en nog veel meer mensen denken er wel eens over dat dit de enige uitweg is om onder de last van ervaren problemen uit te komen. Wij willen ons niet hierbij neerleggen. Elke (geslaagde) poging is er één teveel. De impact voor het individu, de omgeving en samenleving is enorm.
Nieuws
- 30 september 2022 - Gratis online training suïcidepreventie jongeren
Uit onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat er de afgelopen maanden een toename is van zelfmoorden onder jong volwassenen (tot 30 jaar). De zorgwekkende cijfers laten zien dat de nood hoog is en dat we daar nog meer aan moeten doen met z’n allen. Lees hier verder.
- 21 juni 2022 - Samen Minder Suïcide: Nieuwe website
113 zelfmoordpreventie heeft een nieuwe website gelanceerd: samenmindersuicide.nl. Hierop staat een compleet overzicht van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021 – 2025. Een plan om suïcide en –pogingen in Nederland terug te dringen. Iedereen kan meehelpen! Lees hier verder
App als zelfmoordpreventie
Hoe kun je praten over zelfmoordgedachten? 113 Zelfmoordpreventie heeft hiervoor de VraagMaar app ontwikkeld.
Veel mensen vinden het moeilijk om over zelfmoord te praten, maar het kán wel. In tegenstelling tot wat men soms denkt, breng je iemand niet op gedachten door hierover te praten. Je kunt het risico op suïcide juist verkleinen door er met de ander over in gesprek te gaan. Het kan helpen om de eenzaamheid en spanning weg te nemen en een oplossing te vinden. In de VraagMaar app vind je meer uitleg over zelfmoordgedachten, feiten en fabels, mogelijke signalen en oefeningen.
De VraagMaar app
De app is bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt of iemand in zijn/haar omgeving misschien denkt aan zelfmoord. De app leert op een laagdrempelige manier hoe je een gesprek over suïcide kan voeren, zodat de ander een uitnodiging krijgt om te praten over zelfmoordgedachten.
De app is verkrijgbaar in de App Store van Apple, bij Google Play en via 113.nl/VraagMaar.
Actieteam Suïcidepreventie
GGD Kennemerland, GGZ Ingeest en Kenter Jeugdhulp zetten binnen de Veiligheidsregio Kennemerland (*) suïcidepreventie op de agenda. Ze hebben het Actieteam Suïcidepreventie opgericht van waaruit diverse activiteiten worden opgezet. Het uiteindelijke doel is het verkleinen van het aantal suïcides in de regio. 113 Zelfmoordpreventie inspireert hen daarbij.
(*) De Veiligheidsregio Kennemerland bestaat uit de volgende gemeenten: Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.
Gatekeeperstraining - Interview Nina Kienhuis
Nina Kienhuis, zorgprofessional binnen de GGD, vertelt over de gatekeeperstraining die zij volgde in mei 2015.
“In mijn functie als zorgcoördinator OGGZ bij de GGD heb ik met veel verschillende mensen in uiteenlopende situaties te maken. Het zijn veelal mensen die zorg mijden, maar wel zorg nodig hebben. In sommige gevallen veroorzaken deze mensen ook overlast. Onder deze groep vallen bijvoorbeeld dak- en thuislozen die buiten slapen of in hun eigen netwerk van bekenden (familie, vrienden e.d.) verblijven. Veel van deze mensen vertellen mij dat zij aan de dood of aan zelfdoding denken. Soms hebben ze zelfs ook al plannen over hoe zij dit willen doen.
Lees het hele interview